Co jsem poslouchal tohle jaro

Blíží se začátek léta. Přichází astronomické teploty, vychlazené nápoje, dlouhé dny a noční koupání. Krom toho to znamená přesun pivních debat z hospod do parků a s tím také nutnost ohlédnout se zpátky za jarem. Rok se prostě pomalu sune ke své polovině a to si žádá řádnou retrospektivní výpravu do jeho průběhu. Co čas dal a vzal a tak. V mém případě asi nikoho nepřekvapí, že to znamená putování po dráhách mých zvukovodů. Hodně jsem tentokrát pátral po kvalitách časem osvědčených legend, na které se ale zbytečně pozapomnělo. Doplňoval jsem i nějaké resty z minulého roku a nechával se oslňovat experimentálním noisem i nějakým tím good old popem. Když už nic jiného, tak by tenhle seznam mohl posloužit jako rozmanitá směsice hudebních tipů, v které si každý něco najde. Zcela záměrně tu nejsou žádné desky z tohohle roku, protože o těch teprve chystám článek. Jinak finders keepers, takže se neváhejte pustit do čtení a odnést si s sebou co největší množství tipů do dalších slunných měsíců. A to je nabídka, která se opravdu neodmítá. * hladí s vážnou tváří kočku * 


Milo - Things That Happen at Day //
Things That Happen at Night

Myšlenkami přeplněný meta-rap s nekončící řadou odkazů na filozofii, literaturu, antropologii a hlavně obrovské množství pop kultury (Jeff Goldblum!). Leckdo by řekl, že to nutně musí skončit jako intelektuální masturbace, ale takový člověk si určitě neposlechl tuhle nadupanou jízdu. Nějakou záhadou totiž Milův debut zůstává navzdory bezbřehé ambicioznosti stále neskutečně zábavnou muzikou, která po celých padesát tři minut drží jasnou vizi, z které ani na okamžik neustoupí. I když si Milo občas šlape sám na paty a jeho flow ještě není tak dobrá, jako na posledních projektech, zůstává pro mě tenhle začátečnický epos jeho zatím nejlepší deskou právě pro tu upřímnou mladickou zapálenost. Texty ještě nemá tak promyšlené a často působí spíš dost nahodile, ale v tom tkví zčásti jejich kouzlo a hlavně jsou hrozně vtipné. A když se mu zrovna podaří udeřit lyrický hřebíček na hlavičku, je to rovnou Thorovým kladivem. 

Favoriti: Folk-Metaphysics & Legends of the Hidden Temple


The Microphones - Glow Pt. 2

Nekompromisní autorská vize a jedna z nejlepších desek, co se mi kdy dostala pod ruky, resp. pod uši. Nebo do uší. To je jedno. Nedokážu se správně vyjadřovat, tak moc mě tahle sloní odysea rozhodí, když o ní mám mluvit. Jemný kytarový folk s nádhernými a naléhavými texty, co se příležitostně rozpadá pod nánosy dunivého hluku do abstraktních sfér. Ty nesou tenhle celý, přes hodinu dlouhý, zvukový monument až kamsi do transcendentna. Glow Pt. 2, to jsou experimentální kompozice přecházející z folku přes metal až po ambient s prvky elektra. Jsou to taky příležitostné industriální a dronové riffy. Je to to nejtišší písničkářství, které řve svou vnitřní závažností. Je toho prostě tolik, že to ve své eklektičnosti nejde ani všechno vypsat. A přesto to funguje jako sebevědomě působící celek, kde nic nechybí a nic nepřebývá. Navíc to skoro celé složil sám frontman kapely, Phil Elverum (dnes Mount Eerie), na jehož věčně nalomeném hlase a básnické obraznosti to celé stojí. Glow Pt. 2 vzbuzuje obdiv na všech frontách. Jestli si něco poslechnout před smrtí, tak tohle. Elephants are not what they seem to be! jak by říkal Lynch, když by tohle album znal.

Favoriti: You'll Be in the Air & I Want Wind to Blow & The Glow Pt. 2


Mac Miller – Swimming

Všemi propírané předávkování Maca Millera mě minulo, protože jsem zrovna tou dobou trhal hrozny na italské vinici a objevoval krásy středozemního kapitalismu, nicméně o půl roku později jsem už o sto šest doplňoval jeho diskografii a nakonec jsem si ze všeho nejvíc užil jeho labutí píseň. Swimming není bůhvíjak složitá deska. Dokonce mi nepřipadá ani tak dobře napsané. Ale prostě funguje. Jako namazaný stroj, v jehož nitru se nachází velké tepající srdce. Je to chytlavý, dojemný a hlavně neskutečně zábavný pop, který rap posouvá do písničkářských poloh a nestydí se za to. Definice mého jara a nejvíc feel-good deska na tomhle seznamu. Je to break-up album, které se ale ve svém žalu netopí. Ono plave. Rest in peace, bojou.

Favoriti: Dunno & So It Goes & Small Worlds


Swans – To Be Kind

This is the most metal shit ever and it’s not even metal! Tohle není hudba. Tohle je dvou hodinová rituální zkušenost, která vás na konci vyvede polohluché a pološílené, ale za to ve vás zanechá tak intenzivní pocity, že by to jakákoliv jiná kapela nedokázala. Frontman Swans, Michael Gira, je noisový šaman a muzikanti kolem něj jsou zas vyvolávači deště, kteří své nástroje nepoužívají proto, aby hráli, oni chtějí rovnou pohlcovat vaše ušní bubínky. To Be Kind vás na začátku spolkne a uvrhne vás do svých vnitřností, kde se budete odrážet od jedné zvukové vlny ke druhé. Ze začátku to možná nebude příjemné. Možná se dokonce nebudete mít ani čeho chytit. Ale po nějaké době nebudete chtít pryč. Swans vrací hudbu tam, kde začínala. Jako rituální nástroj. Prostředek k navození transu. Kdo si to lajzne a dá si celé dvě hodiny na jeden zátah, zůstane poznamenán navždy. V tom dobrém slova smyslu.

Favoriti: A Little God in My Hands & Screen Shot & Oxygen


Danny Brown - Atrocity Exhibition

Teprve tři roky staré album a už teď se o něm dá říct, že to je legenda. Ne nadarmo. Experimentální rap, který je od toho žánru vzdálený tak, jak to jenom jde. Temné elektrizující beaty, roztříštěné bicí, pulzující kakofonie a do toho ten Dannyho neustále se stupňující hlas. Rapuje s takovou naléhavostí, že občas překřičí hudbu pod sebou, což je zrovna v případě takhle agresivní produkce co říct. Zároveň to ale není jenom art pro art, ale evidentně naprosto promyšlená konceptuální deska, která má takhle specifickou formu z konkrétních důvodů a stojí na dost pevných základech včetně skvělých textů s dost svéráznou narativní linkou. Berte rovnou do sluchátek.  Je to jízda sestupnou spirálou.

Favoriti: Tell Me What I Don’t Know & Really Doe & Hell For It


Sun Ra - God Is More Than Love Can Ever Be

Spirituální jazz ve vší své kráse a zároveň za mě nejlepší deska krále tohoto žánru. Ladies and gentleman, I introduce you to Sun Ra, the astronaut of jazz. Kosmické symfonie se tu mísí s disharmonickým klavírem, který je pro některé neúnosný, pro jiné skvostný. Nikdy jindy jsem z kakofonie neměl takový zážitek jako tady. A zároveň tu na mě každá skladba působí navzdory jisté spontánnosti dost promyšleně a složitě. Název neklame. Božská tahle hudba rozhodně je. Otázka je, pro jaký druh božstva je určená, protože pro tradiční křesťanství není dost vzletná ani dost zbožná a pro egyptské mytologie je v ní zase příliš moc něhy. Dojme, rozhodí, zneklidní i uklidní. Na ploše necelých čtyřiceti minut docela úspěch.

Favoriti: Magic City Blue & Blithe Spirit Dance (funguje ale hlavně jako celek)


The Books - Thought For Food

Podivná zvuková koláž, která je někdy jen bizarní, ale dost často je prostě a jednoduše nádherná. Hrozně špatně se o tom mluví, ale poslouchá se to moc dobře. Což je nejspíš to nejlepší doporučení, jaké můžu dát. Je to unikátní muzika - naprostý svéráz. A přesto zůstává lidská a dokonce si to můžete pobrukovat. Představte si kytaru (trochu rozladěnou), housle, elektronické prvky a do toho vhoďte neskutečné množství samplů, ať už instrumentálních, či dialogů z filmů.  A přesto to nejspíš nemáte správně. Pokud vás hudba začíná unavovat a připadá vám pořád stejná, doporučuju si pro osvěžení dát The Books. Zavede vás to do zajímavých koutů vašich myšlenek, ověřeno za vás.

Favoriti: Enjoy Your Worries, You May Never Have Them Again & Read Eat Sleep


Animal Collective - Spirit, They’ve Gone, Spirit They’ve Vanished

Představte si film o lesních vílách, které spolu žijí v krásném stromovém domečku zářícím jako světluška. A pak si představte, že do toho domu vtrhnou upíři a začnou páchat na světluškách genocidu, zatímco kousek dál od nich o tom kontempluje vlk intelektuál. Tahle deska je soundtrack k tomu filmu. Krásné zvonivé kytary a citlivé texty nakombené s televizním noisem a notnou dávkou psychedeliky. Mňam.

Favoriti: Penny Dreadfuls & Chocolate Girl



Zdroje

Komentáře

Oblíbené příspěvky